Banner
voorwoord biografie register Duitse teksten downloads links

BD.0814
17 maart 1939

Het door de gedachten beïnvloeden van het geestelijke in de materie

Let in de schepping op haar vormgeving, zie haar veelzijdigheid, die in haar gevarieerde vorming tot uitdrukking komt. En probeer dan om alle beelden, die zich aan de ogen aanbieden, voor te stellen als geestelijk tot leven gebracht. Beschouw alles wat jullie zien niet als dode materie, maar kijk hier doorheen en zie steeds alleen het geestelijke wezen, dan zullen jullie spoedig innig vergroeid raken met alles wat jullie voor ogen komt. Jullie zullen in alles leven bespeuren en erop bedacht zijn dit leven te verzorgen en er dus aan bijdragen dat het geestelijke in alle materie zich vermeerdert door de doelmatige vereniging van wezenlijk verwante scheppingen.

Dit betekent dat het bij iedereen, die niets als toeval ziet maar de wil en almacht van God in alles herkent, een verandering van de uiterlijke vorm teweeg zal brengen. Maar dit veronderstelt weer een vast geloof in de ontwikkeling van het geestelijke wezen in elke vorm.

Zoals de mens het nu op grond van zijn wil om te vormen zelf in de hand heeft om de ongelooflijkste scheppingen op aarde te laten ontstaan, zo moet het voor hem toch ook mogelijk zijn om elk scheppingswerk met zijn geestelijke opdracht in verbinding te brengen en de daarin verborgen geestelijke wezens eveneens kracht te geven door geestelijke overdracht. En deze kracht moet zich weer zo uiten, dat de hele uiterlijke vorm in voortdurende werkzaamheid blijft en zo in de kortste tijd haar opdracht op aarde vervult en zich dan opnieuw in een nieuwe vorm aan een nieuwe activiteit wijdt.

Amen